BANDAR HILANG -FAKTA MENARIK BERKENAAN KESAN PEMANASAN GLOBAL

Selasa, 17 Mei 2011

Berikut merupakan fakta menarik berkenaan kesan-kesan pemanasan global dipetik dari sebuah surat khabar arus perdana.
Sumber : berita harian 18 Mei 2011.

Bandar 'hilang'


Oleh Mohamed Farid Noh

mfarid@bharian.com.my

2011/05/18


Paras air laut meningkat akibat pemanasan global ancam 7 kawasan di Malaysia
JOHOR BAHRU: Beberapa bandar di negara ini yang terletak di kawasan rendah, terutama berhampiran pantai berkemungkinan ditenggelami air laut dalam tempoh sembilan tahun akan datang berikutan fenomena paras air laut yang semakin meningkat akibat pemanasan global.
 
Jika fenomena itu berterusan secara konsisten dan tiada langkah pencegahan dirangka dari awal, antara kawasan berisiko tinggi ditenggelami pada tahun 2020 kelak ialah Batu Pahat, Melaka, Pulau Pinang, Miri, Klang, Selangor dan Pekan.
 
Kemungkinan mengenai kejadian itu ditemui pakar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hasil analisis data paras air laut yang direkodkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 2004. Prof Ir Dr Abdul Aziz Abdul Samad yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) universiti itu, berkata data paras air laut yang dianalisis Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Air dan Persekitaran, Dr Tan Lai Wai, mendapati sejak 2004 sehingga awal tahun ini, paras air laut negara meningkat secara purata 10 sentimeter (sm) setiap tahun.

0 ulasan:

Catat Ulasan